Pijalnia Czekolady WEDEL

KAWIARNIA


adres: lokalizacja na potrzeby opracowania koncepcji

data powstania: 2013 (praca konkursowa)

powierzchnia: 160m2

zakres opracowania:
-wytyczne dla nowego, odmłodzonego wizerunku pijalni czekolady marki Wedel
-projekt wnętrz
-projekt grafiki ściennej (kolaż przedstawiający historię marki Wedel)


Projekt wnętrza pijalni czekolady stworzyliśmy w odpowiedzi na konkurs organizowany przez FOORNI dla WEDLA, zorganizowany z potrzeby znalezienia pomysłu na odświeżenie marki. Brief projektu zakładał zaprojektowanie dwuczęściowej kawiarni z ladą sprzedażową, miejscami do ekspozycji produktów oraz wyodrębnionym miejscem na dłuższe spotkania. Postanowiliśmy stworzyć eleganckie wnętrze, które poprzez odniesienia materiałowe oraz stylistyczne łączyłoby tradycję z nowoczesnością. Białe prostokątne kafelki przywołują skojarzenia z fabryką czekolady, natomiast połączenie różnych gatunków drewna tworzy kameralny i ciepły nastrój uzupełniony dobranym w tym celu oświetleniem.

Lokal Wedla nie może być tylko Pijalnią, tylko Fabryką czy tylko Sklepem. To właśnie połączenie tych trzech funkcji nadaje mu unikalny i zachwycający charakter.
Sercem drugiej sali jest obszerna grafika-kolaż przedstawiająca historię Wedla w symboliczny sposób przenosząc nas od czasów najdawniejszych do dnia dzisiejszego.