JAN OLBRACHT

BROWAR I RESTAURACJA


adres: ul. Szczytna 15 Toruń

data powstania: 2017 / 2018

powierzchnia: 300m2

zakres opracowania:
- projekt liftingu wnętrz (sala barowa na parterze,
Sala Królewska, Sala Konferencyjna)
- projekt baru,
- meble na wymiar, stalowe zabudowy
- materiały, tekstury, okładziny ścian, wybór elementów
dekoracyjnych
- materiały graficzne (menu, podkładki na stół)

Zdjęcia: Łukasz Pietrzak


Jan Olbracht to wyjątkowe miejsce na toruńskiej mapie gastronomicznej. Restauracja z browarem znajduje się w sercu Starego Miasta wpisanego na listę Światowego Dziedzictwa Unesco na czterech poziomach gotyckiej kamienicy z XIV wieku.

Sam lokal funkcjonował w tym miejscu od kilkunastu lat. Po latach działania w niezmienionej formie wymagał zmian
i liftingu. Naszym zadaniem była przebudowa głównej Sali na parterze, wraz z barem, oraz warzelnią, Sali Królewskiej na pierwszym piętrze oraz przestrzeni konferencyjno-eventowej. Istotnym elementem było pozostawienie
i wyeksponowanie oryginalnych elementów wnętrza takich jak: polichromie oraz gotycka cegła.

Na parterze, pozostawiliśmy loże w drewnianych niszach, dodając jednak nowe oświetlenie, wygodne obicia oraz malując drewniane elementy na uniwersalną czerń. Całkowitej przebudowie uległ bar. Rustykalne półki na alkohole, zastąpione zostały przez industrialne, spawane regały. W ich górnej części, zawiesiliśmy, oryginalne beczki a cała ściana wyłożona została ręcznie robionymi, hexagonalnymi płytkami. Ściana wejściowa, pozbawiona została tynków, odsłaniając, piękną gotycką cegłę, stanowiącą tło dla miedzianych kadzi.

Metamorfozie poddaliśmy również pomieszczenie na antresoli przed wejściem do Sali Królewskiej.
Poprzez ciemnozielone loże, przytłumione oświetlenie oraz drewniane, boazerie, nadaliśmy mu klubowy oraz kameralny charakter.

Sala Królewska to imponująca, wysoka przestrzeń. Cześć ścian pokryta jest gotyckimi polichromiami, które nadają jest unikalny charakter. Jedną ze ścian zdecydowaliśmy się pomalować na kolor granatowy i ozdobić ją ręcznie malowanym wzorem, wziętym z elementów identyfikacji wizualnej restauracji. Na prawo od wejścia, znajduje się wysoki regał biblioteczny, mający charakter zarówno praktyczny i jak i dekoracyjny. Całości dopełniają purpurowe fotele oraz drewniana pałacowa posadzka, dobrana do zabytkowego charakteru wnętrza.